Nieuws
1082044
Nieuws

Ex kanker

Mijn vriendin heeft borstkanker gehad. Het was een vreselijke tijd. Ze moest verschillende chemo’s ondergaan, een pruik aanschaffen. Toch alles in haar eentje oplossen zoals iedereen dat uiteindelijk moet. Een gevecht met jezelf en het leven.

Gelukkig is ze al een poosje geleden ‘schoon’ verklaard en dat is natuurlijk reden om opnieuw te beginnen.

Ze heeft al een klein huisje, maar het leek haar leuk om een ietsje groter huis te kopen.

Dan moet er natuurlijk met de bank gesproken worden.

Er was geen kans op.

‘Het spijt ons, maar u heeft kanker gehad en wij verstrekken geen hypotheken aan ex-kankerpatiënten.’

Als ze het me vertelt staan de tranen in haar ogen.

‘Het voelt als een trap na’, zegt ze.

Ik kan het gewoon niet geloven. In de eerste plaats dat banken zo bot kunnen zijn en in de tweede plaats dat het mogelijk is dat het gebeurt.

Maar dan is het internet geduldig.

Het overkomt honderden mensen per jaar, van dertig, veertig of vijftig.

Er zijn  in de Kamer vragen over gesteld aan de minister. Ze werden beantwoord met een variant van: ’Het heeft onze warme belangstelling.’ De minister zegt namelijk:’ wat kan ik er aan doen? Je moet bij de banken of de Bond van Verzekeraars zijn. ‘Afschuifsysteem dus.

Dit is nu de zoveelste keer dat ik schrijf over een onrechtvaardige situatie gecreëerd door de banken.

Vorig jaar schreef ik over een ondernemer die een maandje overgangskrediet nodig had, het niet kreeg van de bank en failliet ging. Een bedrijf dat al ruim honderd jaar bestond.

Toen schreef ik: de banken strooien zand in de raderen van de economie.

Het is alleen maar erger geworden. Wij hebben de banken met z’n allen laten overleven(er zat ook niet veel anders op) en dit krijgen we terug als dank.

Eergisteravond was werkgeversvoorzitter Wientjes bij Nieuwsuur, naar aanleiding van een reportage waarin werd vastgesteld dat het heel goed gaat met de Duitse economie.

‘Waarom gaat het bij ons minder?’ vroeg de interviewer en meteen kwam het antwoord: omdat onze huizenmarkt overhoop ligt en we met z’n allen op een enorme berg pensioengeld zitten.

Als gepensioneerde merk je daar helaas niets van.

Het voorstel van Wientjes is om het pensioengeld te gaan besteden aan mensen die geen hypotheek kunnen krijgen.

Stel dat dat plan door zou gaan: wie gaat dan bepalen wie wel of geen hypotheek krijgt? Zou er dan misschien een menselijke instelling kunnen komen die niet alleen keihard naar de cijfers kijkt, maar ook sociale omstandigheden meeweegt in een beslissing?

En wie zouden dat dan moeten zijn?

Op het gevaar af dat ik weer een mail krijg van een bankier met:’mevrouwtje, bemoeit u zich nou niet met financiën, daar heeft u geen verstand van’ zou ik dit toch wel eens willen weten.

O ja, en nog even voor die bankmeneer: het ziet ernaar uit dat de belangrijkste man van de banken, de voorzitter van de FED, een vrouw wordt: Janet Yellen.

Meer Catherine op www.catherine.nl