Nieuws/Binnenland
1082051
Binnenland

Brenninkmeijer naar EU

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer (62) is de enige kandidaat om het Nederlandse lid te worden van de Europese Rekenkamer in Luxemburg. Dat meldt Elsevier. Zoals vorige week al bleek wordt voormalig staatssecretaris Gijs de Vries (D66) van Binnenlandse Zaken, sinds drie jaar lid van de Europese Rekenkamer, niet herbenoemd.

De benoeming van de opvolger is na de zomer aan de orde, maar kringen rond het kabinet bevestigen dat Brenninkmeijer in beeld is.

De Europese Rekenkamer controleert de Europese financiën en produceert aan de lopende band kritische rapporten over de besteding van Europese subsidies door de landen van de Europese Unie. De instelling bestaat uit een 28 leden tellend college: elk land van de Europese Unie levert een lid.

Brenninkmeijer (ook columnist bij De Telegraaf) zou volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) geknipt zijn voor het werk als kritische waakhond van de Europese uitgaven. Eerder dit jaar greep Brenninkmeijer nog naast de functie van Europees ombudsman.