Nieuws/Binnenland
1082054
Binnenland

Verdachte van ronselen voor Syrië komt vrij

De 19-jarige Zoetermeerse vrouw die ongeveer 2 weken geleden werd aangehouden op verdenking van het rekruteren van jongeren voor de burgeroorlog in Syrië, komt vrijdag vrij. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend. Vanaf dan bestaat er geen grond meer voor het langer voortduren van de voorlopige hechtenis, meldt justitie. Wel blijft ze verdachte.

De vrouw werd aangehouden in een onderzoek naar radicale moslims die ervan worden verdacht jongeren te hebben gerekruteerd voor de gewapende strijd in Syrië. Diverse familieleden van (mogelijke) Syriëgangers hadden hierover melding en aangifte gedaan bij de politie. Justitie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

De vrouw zit nog steeds in beperkingen, wat wil zeggen dat zij behalve met haar advocaat geen contact mag hebben met de buitenwereld. Het OM wilde om die reden niets meer kwijt over de zaak.

Een actiegroep heeft eerder deze week een Facebookpagina voor de Zoetermeerse in het leven geroepen, onder de naam Vrijheid voor Oum Usama, zoals de vrouw daar wordt genoemd. Volgens de groep is zij ten ontrechte opgepakt. Voor donderdag was een demonstratie in Den Haag aangekondigd.

In Rotterdam staat woensdag een man terecht die vorig jaar is gearresteerd omdat hij op het punt stond naar Syrië te vertrekken om daar als jihadist te vechten.