Nieuws/Binnenland
1082057
Binnenland

Opvolger 4G moet zelfs vuilnisbakken slimmer maken

Auto’s in de file sturen hun locatie door aan verkeersregelsystemen en vuilnisbakken laten aan de ophaaldienst weten wanneer ze bijna vol zijn. Volgens de Britse telecomtoezichthouder Ofcom brengt de opvolger van 4G, LTE-A, online toepassingsmogelijkheden voor bijna alle objecten.

Het Britse Ofcom is van plan om in de loop van dit jaar de plannen voor LTE-A te introduceren. Dit moet dan de nóg snellere opvolger worden van 4G in Groot-Brittannië. Op dit moment worden echter de 4G-verbindingen nog volop geïntroduceerd in Engeland.

Volgens topman Steve Unger heeft LTE-A de potentie om zogenaamde ‘smart cities’ te creëren. Unger meent dat het implementeren van een telecomchip in objecten als auto’s en vuilnisbakken moet zorgen voor een slimme machine-naar-machine communicatie. Hierdoor moet een efficiënter ecosysteem ontstaan.

Auto’s moeten volgens Unger een chip krijgen die in directe verbinding staat met het verkeersinformatiesysteem. Door middel van LTE-A moet fileinformatie hierdoor preciezer worden. En zelfs vuilnisbakken kunnen profiteren van de opvolger van 4G, meent Unger: “Als een kliko bijna vol is, kan het uit zichzelf een signaal sturen naar de ophaaldienst”, aldus de Ofcom-topman. “Hierdoor kan ook het ophalen van vuilnis efficiënter geregeld worden.”