Nieuws/Buitenland
1082061
Buitenland

FBI wilde vader Snowden inzetten

De FBI wilde de vader van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar Moskou sturen om zijn zoon ervan te overtuigen terug te keren naar de Verenigde Staten. De poging mislukte, omdat de Amerikaanse politiedienst niet kon garanderen dat hij zijn zoon werkelijk kon spreken op het vliegveld Sjeremetjevo, waar Edward Snowden al weken in de transitieruimte verblijft.

Daarop weigerde Lon Snowden, de vader van Edward, naar Moskou af te reizen. Hij heeft dat gezegd in een interview met de Washington Post dat woensdagochtend is verspreid, onder meer op internet. Lon Snowden neemt het in het interview op voor zijn zoon, die volgens hem van zijn land houdt. Edward groeide op in een vaderlandsgezinde familie in een buitenwijk van Maryland, zegt Lon Snowden, die niet weet wat zijn zoon ertoe heeft gebracht om geheime informatie over een Amerikaans spionageprogramma te openbaren.

In april had hij tijdens een diner een laatste gesprek met hem en toen kwam hij bezorgd over. Sindsdien trok Edward een muur om zich op en had zijn familie geen idee waar hij mee bezig was. Lon Snowden denkt niet dat zijn zoon ooit een eerlijke behandeling zal krijgen van de Amerikaanse regering naar aanleiding van zijn onthullingen.