Nieuws/Binnenland
1082079
Binnenland

Schap rooit natuurgebied langs Eemdijk

Waterschap Vallei en Veluwe gaat alle bomen en planten langs de Eemdijk tussen Nijkerk en Amersfoort rooien. Over een lengte van 24 kilometer wordt het hele natuurgebied langs de dijk kaalgeslagen. Dat is nodig om de Eemdijk te versterken en te verbreden.

„Het is heel jammer van het prachtige natuurgebied langs de Eem, maar noodzakelijk voor de veiligheid achter de dijk”, aldus de gemeente Amersfoort woensdag.

Er verdwijnen duizenden bomen. Het waterschap zaait de dijken in met bloemrijk gras als de werkzaamheden klaar zijn. Ook plant het schap op andere plekken nieuw bos en riet aan. Particulieren die bomen uit hun tuin zien verdwijnen, krijgen een schadevergoeding.

Het kappen van bomen en struiken is volgens het schap noodzakelijk omdat wortels de stabiliteit van het dijklichaam ondermijnen. Ook groeit gras onder bomen minder goed, terwijl een grasmat nodig is voor de stevigheid van de dijk. Bovendien zou een boom die omwaait bij een storm een gat in de dijk veroorzaken, waardoor risico op een dijkdoorbraak ontstaat.

Om te kunnen werken, moet aan weerszijden van de dijk een extra strook grond gerooid worden. Het hele karwei gaat ongeveer 60 miljoen euro kosten. De werkzaamheden starten naar verwachting volgend jaar.