Nieuws/Buitenland
1082083
Buitenland

Belgen boos op Mathilde

Koningin Mathilde heeft met haar broers en zussen een vennootschap opgericht om een deel van het familiefortuin te beheren. Hiermee stelt Mathilde de gronden rond het kasteel van Losange veilig, het landschap waar Mathilde is opgegroeid.

Niet zo lang geleden kreeg de van Spaanse adel afkomstige koningin Fabiola forse kritiek te verwerken op haar stichting. Daarmee kon Fabiola successierechten ontlopen op het fortuin van de in 1993 overleden Belgische koning Boudewijn.

Mathilde kan met deze constructie het vaderlijk erfgoed belastingvrij schenken door het kosteloos overdragen van aandelen. Ook kan zij  de onderhouds- en renovatiekosten afschrijven. Dat zegt de Belgische fiscalist Michel Maus in de Belgische krant 'Het laatste Nieuws'.

Belgen reageren furieus op de nieuwswebsite. “Als het koningshuis ooit opgedoekt wordt, dan hebben ze dat vooral aan zichzelf te danken.” Een andere reageerder op de nieuwswebsite Het Laatste Nieuws: “De koningin ziet er zo lief en onschuldig uit langs de buitenkant, maar langs de financiële zijde doet ze alles om geen euro belasting bij te dragen. In een land van crisis is dat een schande.”

Het tijdstip wordt ook ongelukkig bevonden: “Daar had ze nu toch beter nog even mee kunnen wachten. De heisa rond Fabiola smeult nog na, gieten ze er toch maar wat olie bij op!”

Andere Belgen zijn wat milder gestemd: “Zij doet niet meer of minder dan elke rijke Belg.”