Nieuws/Binnenland
1082106
Binnenland

Stemmers vinden besluitvorming rommelig en amateuristisch

Uitslag Stelling: ’Schaatsen hoort in Thialf’

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hebben Almere aangewezen als de locatie waar een nieuwe nationale schaatstempel mag verrijzen. Een foute keuze, vindt ruim 70% van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Het schaatsen moet gewoon blijven waar het hoort en dat is in Heerenveen”, vat een deelnemer de mening van velen samen.

Slechts 14 procent ziet Almere als ideale locatie voor een nieuwe schaatshal, 2 procent kiest voor Zoetermeer. De overgrote meerderheid vindt dat het schaatsen in Friesland hoort ’gezien zijn lange schaatsgeschiedenis en zegeningen’. Maar een nieuw stadion hoeft er niet per se te komen, vindt een nipte meerderheid. „Thialf kan prima verbouwd worden, daar is geen nieuw stadion van 185 miljoen voor nodig.” Het argument dat Almere vanwege de centrale ligging voor veel Nederlanders beter bereikbaar is, willen de meesten niet horen. „Centrale ligging? Ammehoela, die 50 km maken toch niets uit?” Daarnaast, zeggen de Friezen onder de deelnemers, waarom moet alles in de Randstad plaatsvinden? „Als je alles daarheen verplaatst, is de leegloop van de provincie helemaal onvermijdelijk.”

Praktisch

Ruim een kwart is het er niet mee eens. Schaatsen is een nationale aangelegenheid, niet Fries, zo menen deze stemmers. Een centraal gelegen schaatshal is dan wel zo praktisch. Iemand licht toe: „Eerst was het Amsterdam, daarna Deventer en daarna Thialf. Schaatsen is geen Fries erfrecht!”

Veel tegenstemmers vinden het idee dat schaatsen in Friesland hoort bekrompen en arrogant. „Alsof ze alleen in Fryslân schaatsen. Er zijn veel bekende schaatsers die niet uit Fryslân komen.” Almere had gewoon een veel beter plan, is hun nuchtere conclusie.

Voor- en tegenstanders zijn het erover eens dat de besluitvorming rond Icedôme rommelig en onprofessioneel is verlopen. Velen vinden het niet juist dat het besluit uiteindelijk onder druk (via een door Almere aangespannen kort geding) tot stand is gekomen. „Er is gekozen op basis van gebakken lucht. Het financiële plaatje van Almere is niet realistisch”, aldus een respondent. Hij is niet de enige die ernstige twijfels heeft over de financiele onderbouwing van Icedôme.

Menigeen vreest dat de kosten ’ook hier’ driemaal de begroting gaan bedragen. „Jorritsma ziet alles zonnig in. Lees Betuwelijn!” Er zijn er maar weinig die verwachten dat Icedôme rendabel zal zijn en ruim 80 procent vreest dat de rekening uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht zal komen.

Hoewel het om een voorlopige gunning gaat en er nog niet definitief is beslist, heeft het besluit van de KNSB en NOC*NSF vooral in Friesland tot de nodige commotie geleid. Ruim de helft van de deelnemers meent echter dat de provincie het vooral aan zichzelf te wijten heeft dat het project aan haar neus voorbij lijkt te gaan. „De Friezen hebben te lang getreuzeld en kansen laten liggen.” De meesten verwachten weinig van het beroep dat Thialf Heerenveen en TranSportium Zoetermeer hebben aangetekend. Ruim een derde denkt dat het feestje voor Almere uiteindelijk niet zal doorgaan.

Iets meer dan de helft denkt dat verhuizing naar Almere de schaatssport geen goed zal doen en dat veel schaatsliefhebbers het voor gezien houden. Onzin, zeggen anderen. Friezen kunnen toch gewoon in Almere komen kijken? „Als je een echte fan bent, ga je overal naartoe.”