Nieuws/Binnenland
1082120
Binnenland

Halen Wallenondernemers hun gelijk?

Mag de gemeente Amsterdam het aantal raambordelen in de binnenstad fors verminderen? De Raad van State beslist hierover woensdag nadat een aantal eigenaren en exploitanten van die prostitutiepanden bezwaar had gemaakt tegen het voorgenomen bestemmingsplan.

Tijdens de zitting op 19 juni uitten ze hun ongenoegen over het feit dat in hun optiek alleen de raamprostitutie wordt aangepakt en dat de gemeente voorbij gaat aan andere zogeheten laagwaardige branches in het gebied. Ook kunnen ze zich niet vinden in de omvang van de voorgenomen prostitutiezone en zou er onvoldoende rekening worden gehouden met de belangen van de dames van lichte zeden. De eigenaren en exploitanten vrezen verder voor leegstand en verloedering van hun panden.

De gemeente is al jaren bezig om misstanden in de prostitutie aan te pakken. In het bestemmingsplan staat dat in 62 panden, voornamelijk op de Wallen, geen raambordelen meer zijn toegestaan. Amsterdam wil de prostitutie concentreren rondom de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal. Dit leidt tot een vermindering van 40 procent van het aantal prostitutieramen.