Nieuws
1082142
Nieuws

Cyberbendes besturen drugscontainer met pc

De gerichte diefstal van een drugscontainer middenin de Antwerpse haven heeft de beveiligingswereld wreed wakker geschud. Criminelen lieten hackers de terminalcomputer kraken en loodsten zo kranen naar de drugscontainer, om die in stilte te laten verdwijnen. „De cyberbendes zijn een nieuwe fase ingegaan”, zegt Wim van Campen, directeur voor Noord- en Oost-Europa bij beveiliger McAfee. „Wat als ze beurskoersen manipuleren?” Verfijnd onderzoek raamt de schade wereldwijd op maximaal $500 miljard.

Na de geplunderde internetrekeningen, gestolen creditcardbestanden en de gekraakte digitale smart-televisies via internet, kunnen aanvallers heel gericht besturingssystemen beïnvloeden. De op afstand bestuurde slagboom van een brug, een waterkering en een inbraakpoging bij de luchtverkeersleiding van Schiphol zijn slechts de zichtbare vingeroefeningen.

„De succesvolle aanval in Antwerpen is realiteit. Tegen deze nieuwe generatie aanvallen, met virussen die telkens van versie veranderen bij een beveiligingspoging, zijn bedrijven niet opgewassen”, zegt Van Campen. „Criminelen sturen op afstand in andere systemen. Wat als ze aan insider trading kunnen doen, en beurskoersen manipuleren. Dat is denkbaar.”