Nieuws/Buitenland
1082169
Buitenland

'Brits paleis heeft omstreden werkcontracten'

Buckingham Palace in Londen, het belangrijkste paleis van het Britse koningshuis, is een van de grote organisaties die een in Groot-Brittannië omstreden manier hanteren om personeel in te huren. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Het gaat om zogenoemde 0-uren contracten waarmee Buckingham Palace ongeveer 350 mensen heeft vastgelegd die in de zomer als extra personeel werken als het paleis voor toeristen en dagjesmensen open is. De contracten zijn omstreden omdat er geen werkgarantie wordt gegeven terwijl het in principe verboden is om elders aan de slag te gaan.

Eerder deze week ontstond ophef over het bedrijf Sports Direct dat ongeveer 20.000 mensen op deze manier onder contract heeft. Nu blijkt dat ook andere gerenommeerde firma's op deze manier opereren. Behalve Buckingham Palace worden de beroemde Tate galleries en de bioscoopketen Cineworld genoemd. Het Britse bureau voor statistiek schat dat in Groot-Brittannië 200.000 mensen met een 0-uren contract werken maar deskundigen denken dat het aantal veel hoger ligt.

Buckingham Palace ging deze week open voor het publiek. Een woordvoerster van het paleis ontkende dat er sprake is van 0-uren contracten en verklaarde dat werktijden van tevoren worden afgesproken in roosters.