Nieuws/Binnenland
1082206
Binnenland

Nieuws

Meren onbevaarbaar

Watersporters en zwemmers in grote meren en plassen van ons land lopen gevaar omdat ze verstrikt kunnen raken in weelderig groeiende planten, waardoor er geen doorkomen meer aan is. In het Gooimeer is de situatie zo ernstig, dat zelfs de reddingsbrigade vastloopt als ze uit moeten varen.

„Er moeten snel maatregelen genomen worden voordat er grote ongelukken gebeuren. Vandaar dat we nu alarm slaan en Rijkswaterstaat oproepen snel actie te ondernemen”, zegt Reinier Steensma van de Stichting Waterrecreatie. Met name in het Gooi-, IJ-, Veluwemeer en Wolderwijd is de nood hoog en is het voor de recreatievaart moeilijk om de jachthavens van populaire plaatsen als Harderwijk, Spakenburg, Zeewolde, Huizen, Marken en Hoorn probleemloos te bereiken.

Schoon water

„We zijn het slachtoffer van het schone water. Er is de laatste jaren fors geïnvesteerd om het weer helder te krijgen en de doorzichtbaarheid is zo vooruitgegaan, dat de zon overal door het water heen schijnt. Daardoor kunnen planten als het fonteinkruid explosief groeien en is bijvoorbeeld 80% van het Gooimeer onbevaarbaar”, stelt Steensma. In de Friese meren is de situatie nog niet zo ernstig als op de randmeren omdat het water daar troebeler is gebleven.

Brasem

„Dat heeft weer alles te maken met de aanwezigheid van de brasem. Deze vis woelt lekker over de bodem en zorgt dat het drab naar boven komt. In de randmeren is deze vis door RWS weggevangen, dus wat ons betreft wordt hij weer teruggezet. Want liever minder helder water en daardoor plezier voor zwemmer en recreatievaart”, betoogt de zegsman.

Vastgezeten

Strandwacht en lid van de Reddingsbrigade Huizen Rob van den Heuvel zegt dat er echt iets moet gebeuren. „De reddingsboot heeft al een paar keer zelf vastgezeten en er zijn situaties geweest dat we op een surfplank hulp moesten verlenen. Een onwerkbare situatie en het wachten is op een incident waar het echt fout gaat en dan is iedereen wakker geschud. Maar ik hoop dat het zo ver niet hoeft te komen.”

Lees het volledige verhaal op de digitale Telegraaf

Wat zijn uw ervaringen? Zit u ook vast in de waterplanten? Geef hieronder uw reactie.