Nieuws/Buitenland
1082236
Buitenland

Fraudezaak Berlusconi begonnen bij Hoge Raad

De Hoge Raad van Italië is dinsdag begonnen met de behandeling van het cassatieberoep van Silvio Berlusconi tegen zijn veroordeling tot 4 jaar cel wegens belastingfraude. In de zogeheten Mediaset-zaak, die al meer dan 8 jaar duurt, ging het aanvankelijk om honderden miljoenen euro's aan zwart geld. Door gedeeltelijke verjaring is daar nu iets meer dan 7 miljoen euro van over, aldus persbureau ANSA.

Het gerechtshof in Milaan legde in mei niet alleen de gevangenisstraf op, maar sprak ook uit dat de ex-premier 5 jaar geen openbare functie mag bekleden. Dinsdag vroeg de hoofdaanklager het hof het verbod op het bekleden van een openbare functie terug te brengen van 5 naar 3 jaar. Berlusconi is momenteel senator, maar heeft enkele maanden geleden nog gezegd dat hij graag weer premier zou worden.

Als de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof bevestigt, is dat de eerste definitieve veroordeling van Berlusconi. Het vonnis wordt woensdag of donderdag verwacht.

Een nieuwe veroordeling kan tot een politieke aardbeving leiden. Italië wordt momenteel geregeerd door een coalitie van Berlusconi's centrumrechtse PDL met de centrumlinkse PD van premier Letta. PDL-kopstukken hebben al gezegd dat zij uit de regering willen stappen, als hun leider definitief wordt veroordeeld. Ook gaan er binnen de PD stemmen op dat Berlusconi na een definitieve veroordeling onhoudbaar wordt als partner.