Nieuws
1082237
Nieuws

Manning op aantal punten schuldig

De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning is dinsdag door de krijgsraad schuldig bevonden aan de meeste punten van de aanklacht. De man die de WikiLeaks-affaire aan het rollen bracht, is echter vrijgesproken op het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand.

Voor de 19 punten waarop hij schuldig is bevonden, kan de 25-jarige Manning een maximumstraf krijgen van meer dan 100 jaar cel. De strafmaat wordt vermoedelijk pas in augustus bekendgemaakt. De beraadslaging daarover begint woensdag. Manning is onder meer schuldig bevonden aan spionage en computerfraude.

Manning had toegegeven dat hij honderden geheime overheidsdocumenten aan onthullingssite WikiLeaks heeft gegeven. Naar eigen zeggen deed hij dat met de beste intenties. Zijn proces was de eerste grote zaak tegen een klokkenluider in de VS.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien achter de tralies. In hetzelfde jaar begon WikiLeaks met het publiceren van honderdduizenden vertrouwelijke documenten, waaronder veel informatie van en over het Amerikaanse leger. Daaronder was een videoband van een aanval van de Amerikanen in 2007 met Apache-helikopters, waardoor 12 mensen in Bagdad omkwamen.

In een reactie op de uitspraak dinsdag van de krijgsraad stelde Amnesty International dat de Amerikaanse regering in de zaak-Manning de verkeerde prioriteiten heeft gesteld. Volgens de mensenrechtenorganisatie had de Amerikaanse regering niet Manning moeten vervolgen. Ze had de prioriteit moeten leggen bij onderzoek naar geloofwaardige beschuldigingen over martelingen en andere misdaden door Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten, aldus Amnesty.