Nieuws/Buitenland
1082247
Buitenland

'Binnen 9 maanden vrede in Midden-Oosten'

Israël en de Palestijnen willen binnen 9 maanden een vredesakkoord bereiken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dinsdag gezegd na een eerste ronde van besprekingen in Washington met een Palestijnse en Israëlische delegatie. De onderhandelaars hebben voor het bereiken van vrede een plan opgesteld dat alle open kwesties omvat.

Kerry repte van positief verlopen eerste besprekingen. Hij zei dat de partijen binnen 2 weken weer met elkaar om de tafel gaan zitten. „Vrede is ondanks de obstakels mogelijk”, zei Kerry op een persconferentie samen met de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat en de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni. Erekat verklaarde dat de Palestijnen lang genoeg geleden hebben en dat het tijd is dat zij een staat krijgen. Livni onderstreepte dat de Israëlische regering het zich niet kan permitteren naïef te zijn.

De Israëlische en Palestijnse delegatie spraken dinsdag niet alleen met Kerry. Op het Witte Huis hadden ze ook een ontmoeting met president Barack Obama. De president had de hervatting van de dialoog tussen Israël en de Palestijnen maandag veelbelovend genoemd. Hij voegde eraan toe dat harde keuzes moeten worden gemaakt.

De echte Israëlische en Palestijnse leiders waren er nog niet bij in de VS. Het ging de afgelopen dagen om voorbereidend overleg, maar ook deze stap wordt al geroemd. Het vredesoverleg lag al 3 jaar stil.

Kerry had de afgelopen 6 maanden zes keer een bezoek gebracht aan het Midden-Oosten om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas te overtuigen van nieuw vredesoverleg. Voorafgaand had de Israëlische premier nog een hobbel te nemen: vrijlating van Palestijnse gevangenen was een van de eisen van Abbas voordat besprekingen konden beginnen. Zondag stemde een meerderheid van zijn kabinet in met de vrijlating van 104 gevangenen. Dat gebeurt in fases en is afhankelijk van het verloop van de onderhandelingen. Door deze eis in te willigen kan Netanyahu zelf de Palestijnse eisen - zoals het stoppen van uitbreiding van Joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever - voorlopig naast zich neerleggen.