Nieuws
1082248
Nieuws

Bavianen hysterisch in Dierenpark Emmen

De mantelbavianen uit Dierenpark Emmen zitten angstig in de boom. De verzorgers hebben geen idee wat er aan de hand is. Ze maken zich vooralsnog niet al te veel zorgen over de ´massahysterie´ van de apen.

Het is een gek gezicht volgens huisbioloog van Emmen, Wybren Landman. Een grote groep apen zit op elkaar gepropt in de boom, de rest zit stilletjes op de punt van een eiland langs het water. Normaal gesproken springen de bavianen rond, en krijsen ze heel de dag door. "Het is nu wel erg stil hier," merkt Landman een beetje beduusd op.

De beesten wilden vanochtend amper uit het nachtverblijf vertrekken. De stoere mannen waren redelijk snel naar buiten, maar de rest beef doodsbenauwd binnen zitten. Pas na een uur was het laatste aapje ook naar buiten, alwaar ze één voor één gauw de boom in sprongen. Landman: "Normaal staan ze te dringen tot ze naar buiten mogen, nu moesten we echt ons best doen."

De beestjes maken weinig geluid en kijken angstig om zich heen. Precies zoals vorige keer in 2007 ook het geval was. Toen zaten ze collectief bij elkaar op de apenrots. Ook in 1994 en 1997 waren de bavianen in paniek de boom in gesprongen. Na zes dagen waren ze weer de oude. De verzorgers noemen het ´massahysterie´, maar hebben geen idee waarom de apen collectief dit gedrag vertonen. Volgens Landman is dit gedrag uniek. "Er is geen enkele andere groep apen bekend waarbij dit ook gebeurd."

De verzorgers proberen volgens Landman zoveel mogelijk het vaste ritme van de apen aan te houden. Daarom zijn alle bavianen naar buiten gedirigeerd, al waren ze het daar ogenschijnlijk niet mee eens. Bezoekers mogen nog gewoon langskomen. "Sterker nog, het is nu drukker dan normaal. Veel mensen verbazen zich over het bijzondere schouwspel."