Nieuws/Buitenland
1082252
Buitenland

Bradley Manning: held of verrader?

Heeft de Amerikaanse militair Bradley Manning zijn land verraden door honderdduizenden documenten van Amerikaanse diplomaten door te spelen aan de onthullingssite WikiLeaks? Of heeft hij met zijn acties terecht een debat aangezwengeld over de Amerikaanse diplomatie en defensiepolitiek?

De 25-jarige Bradley Manning, die dinsdag door de krijgsraad schuldig is bevonden aan de meeste punten van de aanklacht tegen hem, maakt zeer gemengde reacties los. Veel militairen en vaderlandslievende Amerikanen beschouwen hem als een landverrader. Maar voor veel vredesactivisten en pleitbezorgers van de democratie is hij een moedige persoonlijkheid, die terecht de aandacht vestigde op misstanden tijdens de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Manning werkte vanaf 2009 Irak als militair met een lage rang bij een inlichtingendienst. In zijn functie had hij toegang tot een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie. Volgens vrienden raakte hij echter gefrustreerd in zijn militaire carrière, omdat hij maar geen promotie maakte. Uit berichten op Facebook bleek dat hij teleurgesteld was in veel mensen en in de samenleving.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien achter de tralies. In hetzelfde jaar was WikiLeaks begonnen met het publiceren van honderdduizenden vertrouwelijke documenten, waaronder veel informatie van en over het Amerikaanse leger. Daaronder was een videoband van een aanval van de Amerikanen in 2007 met Apache-helikopters, waardoor 12 mensen in Bagdad omkwamen. Onder hen waren een Iraakse nieuwsfotograaf van het Britse persbureau Reuters en zijn chauffeur.

In 2012 is Manning aangeklaagd. In juni dit jaar begon zijn proces voor een militaire rechtbank in Fort Meade. Manning is onder meer beschuldigd van het helpen van vijanden van de VS en het lekken van de video uit 2007 en nog vele honderdduizenden andere documenten. Het doorspelen van informatie aan WikiLeaks heeft Manning nooit ontkend. Wel hield hij voor de rechtbank vol dat hij geen landverrader is. Hij zou juist het belang van de Amerikaanse bevolking voor ogen hebben gehad toen hij de geheime documenten doorspeelde. Juist op dit zwaarste punt van de tenlastelegging sprak de krijgsraad hem dinsdag vrij.