Nieuws/Binnenland
1082264
Binnenland

’Diep in de schulden door kinderopvang’

Meer dan honderd ouders zeggen het slachtoffer te zijn van een frauderende kinderopvang in Capelle aan den IJssel. Ze hebben een belastingschuld van tienduizenden euro’s, doordat kinderdagverblijf De Parel volgens hen jarenlang sjoemelde met toeslagen.

De opvang zou volledig gratis zijn als de klanten, veelal allochtonen, hun kinderopvangtoeslag direct zouden overmaken aan de directeur. Maar doordat er geen eigen bijdrage voor de crèche werd betaald, hadden de ouders helemaal geen recht op die toeslag. Met als gevolg dat de Belastingdienst de bedragen, soms meer dan 50.000 euro, nu wil terugzien. „De directeur van de opvang is over onze rug rijk geworden”, zegt moeder Touria Adbaili. Net als veel van de gedupeerden staat ze financieel met haar rug tegen de muur. „De Belastingdienst stelt mij aansprakelijk voor de weggesluisde bedragen. Daarom ben ik alle andere toeslagen, zoals de huurtoeslag en de zorgtoeslag, kwijt. Ik ben aangewezen op de voedselbank en kledingbank en bungel aan de onderkant van de samenleving, terwijl ik mijn hele leven keihard gewerkt heb.”

Volgens de advocaat van de directeur treft De Parel echter geen blaam. De handelswijze, waarbij de toeslag rechtstreeks wordt doorgesluisd, zou gebruikelijk zijn omdat die minder administratieve rompslomp met zich meebrengt. „En wat de ouders miskennen, is dat zij de toeslag zélf hebben aangevraagd.” De advocaat spreekt over een ’onjuiste voorstelling van zaken’, omdat de ouders de werking van het toeslagensysteem niet zouden begrijpen. De ouders beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun belastingaangiften. „Maar ik kreeg vertrouwen doordat onze basisschool de theorie ondersteunde”, vertelt moeder Pamela da Costa-Gomez. „De leiding van de school vertelde dat De Parel goed én gratis was. Bovendien spreken veel van de gedupeerden niet of nauwelijks Nederlands. Ze waren makkelijk te misleiden. ]

”De gemeente Capelle aan den IJssel is op de hoogte van de mogelijke fraude. „Wij hebben minister Asscher ingelicht, nadat we vanuit verschillende kanten signalen opvingen”, laat een woordvoerder weten. „Naar aanleiding daarvan doet de Belastingdienst nu onderzoek. De ouders, van wie sommigen uitstel van betaling hebben gekregen, willen de torenhoge claims van de Belastingdienst uiteindelijk gezamenlijk gaan verhalen op de directeur van het kinderdagverblijf.