Nieuws/Binnenland
1082269
Binnenland

Megaschikking in zaak illegale bank Curaçao

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een megaschikking getroffen met de First Curaçao International Bank (FCIB), bankeigenaar John Deuss en zijn zus Tineke Deuss, die directeur was. De bank moet een kleine 35 miljoen euro betalen en voorkomt zo verdere strafrechtelijke vervolging. Dat heeft het OM dinsdag gemeld.

Met de omvangrijke schikking komt een eind aan een juridische strijd van ruim 7 jaar. In mei vorig jaar werden John (69) en Tineke Deuss (66) veroordeeld door de rechtbank in Arnhem tot voorwaardelijke celstraffen van 6 maanden en boetes van 327.000 euro voor onder meer bankieren zonder vergunningen. FCIB kreeg een boete van 1,2 miljoen euro. De twee gingen in hoger beroep. Dat beroep zullen zij nu intrekken.

Tegen FCIB liep nog een strafrechtelijk onderzoek voor grootschalig witwassen. Deze zaak komt met de schikking te vervallen. Beiden hebben op hun beurt alle civiele procedures tegen de Staat stopgezet.

Uit onderzoek van de FIOD bleek de officieel in Curaçao gevestigde familiebank in werkelijkheid vanuit een kasteeltje in Berg en Dal in Nederland te opereren. Ook werden opmerkelijke transacties niet door de bank gemeld.

Zo had de dochter van de eerder dit jaar in ballingschap in Londen overleden Russische oliebaron Boris Berezovski een rekening bij de bank. Transacties van in totaal 10,5 miljoen op de rekening van zijn dochter wezen volgens het OM „onmiskenbaar op een vermoeden van witwassen.”

In 2006 trok de centrale Bank Nederlandse Antillen de vergunning van FCIB in omdat de bank werd verdacht van het faciliteren van een omvangrijke btw-fraude in Groot-Brittannië. Door fictieve telecom- en computerhandel liep de Britse overheid miljarden aan belastinginkomsten mis.

John Deuss is volgens het tijdschrift Quote een van de rijkste Nederlanders. Zijn vermogen werd enkele jaren geleden op 1 miljard euro geschat. Dat zou hij verdiend hebben met de oliehandel. Inmiddels zou zijn vermogen zijn gehalveerd.