Nieuws/Binnenland
1082273
Binnenland

Te veel betaalde politiechefs leveren niet in

De vijf te veel verdienende topfunctionarissen bij de politie zijn niet bereid om salaris in te leveren. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft een moreel beroep gedaan op de politiebazen, maar dat heeft niet mogen baten.

Teeven schrijft dit dinsdag in antwoord op Kamervragen van de PVV. Het gaat om vijf functionarissen die in de top-200 staan van meestverdienende chefs. Het gaat niet om de 61 leidinggevenden die voor de Nationale Politie zijn aangesteld, want met die medewerkers is afgesproken dat zij zich aan de nieuwe norm houden.

Een politiemedewerker mag maximaal 187.340 euro verdienen (130 procent van het ministerssalaris). Met sommige functionarissen zijn echter al lang geleden salarisafspraken gemaakt, waardoor zij niet aan de nieuwe regels gehouden kunnen worden.

De veelverdieners houden volgens Teeven niet eeuwig recht op het hoge salaris. Als zij een nieuwe functie krijgen waar een lager loon bij hoort, krijgen ze een overgangsregeling van maximaal negen jaar. Gedurende die tijd behoudt de politiebaas het huidige inkomen, maar daarna is het toch echt einde verhaal.

RTL Nieuws vond eerder uit dat 13 hoge politiefunctionarissen meer verdienen dan het ministerssalaris van 144.000 euro. Volgens Teeven is die conclusie echter te kort door de bocht, omdat naast het salaris ook de pensioenafdracht en stortingen voor de levensloopregeling zijn meegeteld. Daarom houdt hij het op vijf te veel verdienende politiechefs. Om wie het gaat, is niet bekend gemaakt.

Politiebond NPB laat weten te betreuren dat er binnen de politie nog steeds vijf politiebazen meer verdienen dan de minister. In deze lastige tijd zouden de chefs gehoor moeten geven aan de oproep van de minister om in te leveren, aldus NPB. Het ontbreekt het vijftal grootverdieners volgens het NPB dan ook aan een morele graadmeter en dat is voor iemand in een leidinggevende functie een bijzonder slechte kwaliteit.