Nieuws/Buitenland
1082280
Buitenland

Politieke veteraan Hussain president Pakistan

Het parlement van Pakistan heeft dinsdag Mamnoon Hussain (73) tot president gekozen. Hij is al sinds de jaren 60 actief in de Pakistaanse Moslimliga-Nawaz (PML-N) van premier Nawaz Sharif.

Het presidentschap is in het Zuid-Aziatische land vooral een ceremoniële post. De oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP) boycotte de stemming, omdat de verkiezing was vervroegd van 6 augustus naar 30 juli. De PPP liet weten dat ze daardoor te weinig tijd had om goed campagne te voeren. Hussain is gekozen door de leden van het nationale parlement en de vier provinciale volksvertegenwoordigingen.

De 73-jarige Hussain hecht aan islamitische waarden, maar staat ook open voor invloeden uit het Westen. De Europese Unie is volgens hem een „diplomatiek succes”.

De termijn van Asif Ali Zardari loopt op 8 september af. De weduwnaar van de in 2007 vermoorde ex-premier Benazir Bhutto was sinds 2008 de president van Pakistan. Hij was de opvolger van de toenmalige militaire leider Pervez Musharraf. Zardari ging in 2010 akkoord met het overdragen van een aantal bevoegdheden van de president aan de premier. Zardari lag vaak in de clinch met het leger en de rechterlijke macht. Bovendien toonde hij volgens critici te weinig daadkracht bij de aanpak van de economische problemen en de strijd tegen de Taliban.