Nieuws/Binnenland
1082284
Binnenland

15.000 kilo visnetten uit zee voor hergebruik

Maar liefst 15.000 kilo oude visnetten zijn de afgelopen maanden uit de Noordzee gevist. Duikers doken tijdens speciale expedities rond scheepswrakken ruim 3000 kilo op, een bergingsbedrijf leverde nog eens 12.000 kilo aan. Dat meldde de vereniging Kust & Zee dinsdag.

De vereniging wil zo veel mogelijk visnetten van de zeebodem halen, omdat dieren daarin verstrikt raken en sterven. De oude netten worden gerecycled tot garen, waarvan weer producten als sokken, ondergoed of tapijt wordt gemaakt.

Woordvoerder Pascal van Erp is blij met de bijdrage van bergingsbedrijf PAN Salvage. „Duikers halen slechts kleine stukken net naar boven omdat ze alles met de hand moeten lossnijden. Maar een berger heeft machines waarmee het hele net boven water gehaald kan worden.” Daardoor schiet het opruimen lekker op.

Volgens Van Erp ligt er echter nog flink wat troep op de bodem van de Noordzee. Wereldwijd is dat ongeveer 640 miljoen kilo en „het meeste ligt in druk beviste zeeën zoals bijvoorbeeld de Noordzee”.

Het is voor bedrijven vaak makkelijker om de netten te laten liggen, omdat ze anders moeten betalen voor het afvoeren, stelt Van Erp. Ook is het soms simpelweg niet mogelijk voor een visser om een verloren net weer boven water te krijgen.

Kust & Zee verdient overigens niet aan de inzamelingsactie, die nog tot oktober duurt. De fabriek die nylon van de visnetten maakt, betaalt alleen voor de transportkosten. In het najaar kijkt de vereniging of en hoe de actie verder gaat.