Nieuws/Binnenland
1082288
Binnenland

Vader brengt dochters terug naar Nederland

Een 42-jarige man uit Haaksbergen is dinsdagmiddag met zijn drie dochters teruggekeerd naar Nederland. Op het vliegveld is de man aangehouden op verdenking van mogelijke gijzeling en ontvoering. De meisjes van 7, 8 en 11 jaar zijn herenigd met hun moeder, aldus de politie.

De man nam de kinderen vorige week dinsdag in alle vroegte mee naar Syrië. Dat deed hij nadat hij zijn vrouw, die tegen de reis was, in haar woning in Haaksbergen had gegijzeld. Volgens de vrouw was zij eerst mishandeld. Daarna sloot haar echtgenoot haar op en vertrok met zijn drie dochters. Toen de vrouw zichzelf wist te bevrijden, was het gezelschap al vanaf een Duits vliegveld vertrokken naar Turkije, om daarna door te reizen naar Syrië.

Politie, justitie en maatschappelijk werk hebben de afgelopen week intensief gewerkt aan de terugkeer van de meisjes, zegt een politiewoordvoerder. De Libische schoonfamilie had contact met de moeder. Turkse en Nederlandse instanties bewerkten de vader, die uiteindelijk bereid was vrijwillig, maar onder politiebegeleiding terug te reizen naar Nederland. De politie onderzoekt of er meer mensen betrokken zijn geweest bij de ontvoering van de dochters.

De Twentsche Courant/Tubantia had contact met de vader toen hij nog in Syrië was. Tegen de regionale krant zei de Haaksbergenaar dat hij zijn dochters helemaal niet had ontvoerd en dat hij gewoon terug zou komen met de kinderen. Hij zou middenin de nacht zijn vertrokken omdat hij bang was voor de agressie van zijn vrouw, die hem tegen wilde houden.