Nieuws/Buitenland
1082292
Buitenland

Delegaties Israël en Palestijnen naar Obama

De Amerikaanse president Barack Obama ontvangt Israëlische en Palestijnse onderhandelaars dinsdag op het Witte Huis. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris laten weten, aldus de Israëlische krant Haaretz.

Een Israëlische en een Palestijnse delegatie overleggen deze dagen over het hervatten van het vredesoverleg in het Midden-Oosten. Namens Israël nam minister Tzipi Livni van Justitie deel aan het gesprek met Obama. Toponderhandelaar Saeb Erekat was namens de Palestijnen aanwezig bij het overleg op het Witte Huis.

Obama had de hervatting van de dialoog tussen Israël en de Palestijnen maandag veelbelovend genoemd. Hij voegde eraan toe dat harde keuzes moeten worden gemaakt.

De echte Israëlische en Palestijnse leiders zijn er nog niet bij in de VS. Het gaat nu om voorbereidend overleg, maar ook deze stap wordt al geroemd. Het vredesoverleg ligt al 3 jaar stil.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft de afgelopen 6 maanden zes keer een bezoek gebracht aan het Midden-Oosten om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas te overtuigen van nieuw vredesoverleg.