Nieuws/Binnenland
1082310
Binnenland

Eis: 5 jaar en tbs voor neersteken huisgenoot

„U bent in mijn ogen geen slecht mens, maar het gaat vandaag over iets heel ergs.” Dat zei de officier van justitie in Utrecht dinsdag tegen de 47-jarige Monique van de P. De vrouw stak afgelopen februari een medebewoner dood in een huis voor mensen met psychiatrische problemen in Nieuwegein. De aanklager eiste 5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Van de P.

Volgens de verdachte stak zij haar 68-jarige huisgenoot uit noodweer. Hij zou haar met het mes hebben bedreigd, waarna zij het ding afpakte. Maar de officier geloofde dat de vrouw uit woede had gestoken, nadat zij het mes te pakken had gekregen. Ze was boos, omdat hij niet ophield met lachen, concludeerde de aanklager.

De vrouw zocht het slachtoffer op in zijn kamer uit boosheid over een incident van een maand eerder. Volgens de aanklager voelde het slachtoffer, dat door medicatie traag kon reageren, zich waarschijnlijk zo bedreigd dat hij een mes tevoorschijn haalde.

Raadsman Maarten t'Sas stelde dat zijn cliënte juist bang was. Hij wees erop dat ook zij lichamelijke beperkingen heeft. Aan het eind van de zitting richtte de geëmotioneerde Van de P. zich tot de publieke tribune. „Sorry dat het zo gelopen is, het had niet zo gehoeven”, zei ze onder meer.

Uitspraak op 13 augustus.