Nieuws/Buitenland
1082329
Buitenland

Taliban bevrijden massaal gevangenen Pakistan

Zwaarbewapende Talibanstrijders zijn erin geslaagd 248 gevangenen te bevrijden uit een gevangenis in het noordwesten van Pakistan. De grootschalige aanval door ongeveer 100 Pakistaanse Taliban, van wie sommigen politie-uniformen droegen, begon maandagavond en duurde enkele uren, melden verschillende media. In het vuurgevecht met de veiligheidsdiensten kwamen zeker 13 mensen kwamen om, van wie zes agenten. Zeker acht anderen raakten gewond.

De rebellen vernielden met granaten en bommen muren van het cellencomplex in Dera Ismail Khan, bliezen de stroomvoorziening op en drongen het terrein binnen met automatische wapens en granaten. Daar riepen ze de door hen gewenste gevangenen met een megafoon bij naam op. Onder degenen die ontsnapten, bevinden zich zeker 30 militanten die als gevaarlijk bekendstaan en vastzaten voor bomaanslagen. Twee van hen zijn lokale Talibanleiders. Zeker 14 ontsnapte gevangenen zijn inmiddels weer opgepakt door de politie.

In de gevangenis verbleven in totaal ongeveer 5000 gevangenen. Het complex ligt aan de rand van een gebied waar veel militanten van de radicaalislamitische beweging en van al-Qaeda actief zijn. Naar verluidt zouden de autoriteiten in het stadje al enkele weken geleden zijn gewaarschuwd dat er een grootscheepse aanval werd voorbereid.

Vorig jaar april ontsnapten bij een soortgelijke actie in Bannu in het noorden van Pakistan zeker 400 gevangenen.