Nieuws/Binnenland
1082330
Binnenland

6 jaar cel en tbs voor wurgen met legging

De 31-jarige Arnoldus van H. uit Leusden is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 6 jaar celstraf en tbs omdat hij zijn vriendin met een legging wurgde nadat hij haar op bed had vastgebonden. De rechtbank geloofde niet dat sprake was van vrijwillige wurgseks, zoals de verdediging stelde.

Van H. belde op 11 juni vorig jaar de politie nadat hij naar eigen zeggen wakker werd naast zijn levenloze vriendin. Het slachtoffer bleek twee dagen daarvoor overleden. Van H. zei hij dat hij in slaap was gevallen twee dagen voor haar vondst nadat hij van een bezoeker een wit poeder had gekregen. H. zei dat hij niets meer weet van de die tijd tot haar vondst.

Getuigen zagen echter onder meer dat de verdachte in die dagen een vuilniszak weggooide waarin de legging zat waarmee het slachtoffer is gewurgd. Op haar lichaam werden spermasporen van hem gevonden. Van H. beriep zich na een korte verklaring bij de politie steeds op zijn zwijgrecht. De rechtbank vindt het kwalijk dat de nabestaanden daardoor in onzekerheid blijven over de laatste uren van het slachtoffer.

Omdat de rechtbank vermoedt dat de tbs-behandeling van Van H. lang gaat duren, kreeg hij een kortere celstraf dan de 9 jaar die de officier had geëist.