Nieuws/Binnenland
1082336
Binnenland

Sloop school vertraagd door steenmarters

De sloop van een leegstaande school in het Twentse Den Ham heeft vertraging opgelopen nu in de bouwval enkele steenmarters zijn ontdekt.

De leegstaande school De Smithoek staat al enige tijd op de nominatie te worden gesloopt. Omdat het gebouw in de tussentijd door jongeren als hangplek wordt gebruikt en de buurt klaagt over overlast, wil de gemeente het onderkomen zo snel mogelijk tegen de vlakte werken.

Nu echter is gebleken dat enkele steenmarters er hun heil hebben gezocht, moeten de sloopplannen in de ijskast. ,,Het protocol rond bedreigde diersoorten schrijft immers voor dat je, zodra een met uitsterving bedreigd beest opduikt, eerst een flora- en faunaonderzoek moet laten verrichten”, aldus woordvoerster Marina Katerberg van de gemeente Twenterand.

Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek moet duidelijk worden wat er met de steenmarters gaat gebeuren. Een van de opties is dat de gemeente de diertjes moet laten verhuizen naar een ander leefgebied. ,,We hopen binnenkort te horen welke actie we moeten ondernemen”, aldus de zegsvrouw. ,,Vervolgens gaan we er vanuit dat we nog dit najaar tot sloop kunnen overgaan.”

Intussen klaagt de buurt steen en been over lawaaioverlast en vandalisme. Vandaar dat de politie extra surveillances houdt. ,,Daarnaast houdt ook het eigen beveiligingsbedrijf van de gemeente een oogje in het zeil”, aldus de gemeentewoordvoerster.