Nieuws
1082339
Nieuws

Windows Phone krijgt voet aan Europese grond

Het Windows Phone besturingssysteem krijgt een steeds stevigere positie in de Europese smartphonemarkt dankzij Nokia Lumia modellen in het lage en middensegment. Dat blijkt uit nieuwe data van Kantar Worldpanel over de afgelopen drie maanden.

Hoewel dure Windows Phone modellen als de Nokia 925 en de HTC 8X de meeste aandacht krijgen in de media, zijn het de lagere geprijsde Nokia Lumia 520 en 620 die het vaakst de weg naar de consument vinden. Door de groeiende populariteit van deze toestellen, blijft Windows Phone zijn positie als derde OS wereldwijd veiligstellen. In Groot-Brittannië en Frankrijk heeft het mobiele besturingssysteem van Microsoft ondertussen een marktaandeel van respectievelijk 8,6 procent en 9 procent. In de Verenigde Staten gaat het echter een stuk minder met Windows Phone, daar daalde het marktaandeel van 4,6 procent in de drie maanden tot mei naar 4 procent nu.

Het marktaandeel van Apple’s iOS steeg in de drie maanden tot juni 2013 in Groot-Brittannië met 5,2 procentpunt tot 30,5 procent. De groei is vooral te danken aan de verkopen van oudere iPhone modellen. Meer dan eenderde van de kopers van een iPhone 4 maakt voor het eerst kennis met een smartphone, dat geldt slechts voor één op de tien kopers van een iPhone 5.

Android blijft echter veruit het grootste platform in Groot-Brittannië met een marktaandeel van 56,2 procent. In de vijf belangrijkste Europese markten (Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) is het marktaandeel 69,8 procent vergeleken met 64,5 procent een jaar geleden. In de VS heeft Android een marktaandeel van 51,5 procent, terwijl dit een jaar terug nog 52,6 procent was.