Nieuws
1082342
Nieuws

NIEUWS

Scheepvaartverkeer Noordzee volledig op de schop

De scheepvaartroutes op de Noordzee ondergaan op donderdag 1 augustus ingrijpende veranderingen.  Nederland heeft daarmee de primeur, want nog nooit eerder ter wereld werd er zo’n intensieve routewijziging gedaan.

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Om de bereikbaarheid van mainports te verbeteren, de ruimte op de Noordzee efficiënter te gebruiken en de veiligheid van het scheepvaartverkeer te optimaliseren, heeft Rijkswaterstaat het initiatief genomen voor deze routewijziging. In de nieuwe situatie komen de routes verder uit de kust te liggen en kruisen de schepen elkaar minder vaak. Tevens komen er met de aanpassingen diverse gebieden vrij, die gebruikt kunnen worden voor anderen doeleinden, zoals de opwekking van windenergie.

OmzettenIn de afgelopen maanden zijn zowel nationale als internationale gebruikers van de Noordzee op de hoogte gesteld van de wijzigingen. In juni zijn de zeekaarten aangepast en op 30 en 31 juli worden alle boeien op de Noordzee verlegd. Donderdagnacht om 02.00 uur wordt de oude situatie officieel omgezet naar de nieuwe situatie. De scheepvaart wordt voor, tijdens en na de wijziging intensief op de hoogte gehouden. Om de scheepvaart te begeleiden, zet Rijkswaterstaat extra schepen in. Tevens staat de kustwacht paraat om te assisteren.