Nieuws/Binnenland
1082349
Binnenland

Geertruidenberg blij met sanering WSG

Burgemeester en wethouders van Geertruidenberg hebben verheugd gereageerd op het aangepaste saneringsplan voor de noodlijdende Woningstichting Geertruidenberg. WSG krijgt 118 miljoen euro om de exploitatie te kunnen voortzetten, maakte toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) dinsdag bekend.

„De focus ligt niet meer op overdracht van bezit en opheffing op korte termijn. In plaats daarvan ligt er een saneringsplan dat WSG de tijd geeft om orde op zaken te stellen en op te gaan in een andere woningcorporatie, of eventueel met aanvullende steun of maatregelen zelfstandig door te gaan”, aldus het college.

Wethouder Ruud van den Belt: „Het college heeft vanaf het begin het standpunt gehad dat WSG niet op korte termijn opgedoekt hoefde te worden. Het zijn economisch moeilijke tijden waarin we juist zorgvuldig met het bezit in onze gemeente moeten omgaan. Op korte termijn saneren van WSG vonden wij financieel onverantwoord.”

De kwestie WSG heeft de afgelopen tijd tot veel politieke ophef geleid in de Brabantse gemeente. De Partij Samenwerking (PS) stapte in juni uit de coalitie in Geertruidenberg nadat hun wethouder Wim Quirijnen werd weggestuurd. Quirijnen reeg een motie van wantrouwen na een debat over de risico's die zijn genomen bij de woningstichting.

De gemeente en de provincie Noord-Brabant hadden zich garant gesteld voor een lening van 25 miljoen euro aan WSG. Met de verkoop van woningen zou WSG de lening kunnen aflossen. Dat gebeurde echter niet. Het geld werd besteed aan het afbouwen van projecten.

In het saneringsplan staat dat WSG de lening in 2016 moet hebben afbetaald.