Nieuws/Buitenland
1082354
Buitenland

Neonazi's 'daten' homo's om te mishandelen

In Rusland duiken steeds meer filmpjes op waarin homo's, biseksuelen en transseksuelen worden vernederd door neonazi's. De tienerjongens worden gelokt met nep-dates en vervolgens mishandeld. Video's van de wreedheden worden via internet verspreid.

De beruchte fascistische leider Maxim Matsinkevich zou aan het hoofd staan van de bende, die de Russische versie van Facebook (VK.com), gebruikt om slachtoffers te lokken. Zodra de tiener voor zijn 'date' arriveert, wordt hij vastgehouden, gepest en vaak mishandeld voor het oog van de camera. De wrede filmpjes worden vervolgens verspreid via internet waaronder het videoplatform YouTube.

In een filmpje is te zien hoe een 15-jarige jongen wordt lastiggevallen door een groep neonazistische jongeren. Een van hen plast in een bierflesje en giet de urine vervolgens over de jongen heen. Een andere foto toont een jonge homoseksueel in zijn onderbroek. Hij is besmeerd met een rode substantie en heeft en seksspeeltje vast. Zijn belagers staan grijnzend naast hem.

De volgers van Martsinkevich zien zichzelf als 'misdaadbestrijders'. Ze voeren hun acties uit op klaarlichte dag en op openbare plekken en claimen dat ze hiermee proberen om pedofielen te identificeren. Eerder deze maand sprak de Russische online krant Lenta met de groepsleider. "Ik denk dat alle homoseksuelen pedofielen zijn," sprak hij. "Als je eenmaal aan de andere kant staat, dan zal je dat nog eens doen. Vandaag vindt hij jongens leuk en daarna zijn het ineens kinderen. Ze zijn niet geschikt om in onze samenleving te leven."