Nieuws/Binnenland
1082361
Binnenland

Kopje onder in Down Under

De Nieuwegeinse recreatiespot Down Under is wat je noemt een spetterende attractie voor watersportliefhebbers. Op een indoorwaterbaan, waar een permanente golf je met maar liefst 60 kilometer per uur tegemoet komt, kan jong en oud, beginnende en gevorderde surfer, zich vermaken met een wake- of bodyboard. Het strand en de recreatieplas voor het restaurant bieden deze zomer verder genoeg sport- en spelmogelijkheden voor een geslaagd dagje uit.

Eerst even een uitleg. Een bodyboard is om op te liggen – met je body dus. Op je buik kun je dan vervolgens over het water ‘riden’ zoals dat heet. Een wakeboard, ook wel flowboard genoemd, is voor de meer geoefende watersporter. Op deze dunnere ‘plank’ moet je staand de golven bedwingen. Boarden kan, en gebeurt, natuurlijk in zee. Maar hoe leuk is het om onder gecontroleerde omstandigheden, op de perfecte golf, te kunnen oefenen en spelen? Dat kan op de indoor Wafesurfer, die het gehele jaar door open is.

De Wavesurfer is een glooiende waterbaan die je nog het beste kunt vergelijken met ‘het rollende tapijt’ van een kunstskibaan. Het is vooral voor kinderen een belevenis. Het is snel, het is spannend en o zo cool. Al was het maar vanwege de stoere instructeurs, zoals sportcollegestudenten Silvio en Joeri, die laten zien hoezeer oefening kunst kan baren.

Spetterende attractie

Behalve oefenen op de indoorbaan, kun je bij Down Under ook op de buitenplas waterskiën, wakeboarden en wakeskaten. „Dit gebeurt aan de zogenoemde Cableway, een kabelbaan met een lengte van 720 meter, die de sporter voortrekt”, legt eigenaar Walter van den Brink uit. „De kabel hangt op tien meter boven het water waardoor het trekpunt hoog ligt en het gemakkelijker wordt voor beginners, maar ook ideaal is voor gevorderden. In het water liggen obstakels en schansen waarop tricks en moves kunnen worden geleerd.” Verder is er voor de kleintjes de mogelijkheid om te ‘tuben’. Van den Brink: „Aan onze zogeheten Tefa Blue Line worden ze over het water voortgetrokken in een rubberen band.”

Down Under is niet de enige plek waar je kunt leren boarden of waterskiën. Nederland telt een stuk of twaalf buitenbanen. Daarnaast heeft Dutch Water Dreams in Zoetermeer indoor Wafesurfers, die daar dan de naam Flowriders dragen. En ook de doorgewinterde Centerparcs-bezoeker zal wellicht al eens kennis hebben kunnen maken met een soortgelijke indoorwaterbaan.

Toch maakt de relaxte setting van het Nieuwegeinse watersportcentrum Down Under wel bijzonder. Bijzonder ontspannen dus; vanwege de prettige ligging aan de Zuiderplas van Laagraven, de fijne loungesfeer in en om de beachclub én het ervoor gelegen strandje waar van alles te doen is voor kinderen. Van speeltoestellen tot soms ook watertrampolines en/of een waterhindernisbaan.

„Op zondag is er in de zomer Sunday Lounge, met een deejay op het strand. Ook zijn er op de dinsdag- en donderdagavonden Tefa Blue Line Nights, waar beginners en cracks steeds andere tricks kunnen leren. Down Under organiseert verder doe-het-zelfbarbecues en kookworkshops”, vertelt Van den Brink. „Voor kinderen is er in de zomermaanden een kidsclub waarbij ze twee dagen lekker bezig zijn op het water. Ook kun je – geheel in aussie-stijl – aboriginal schilderen of didgeridoo spelen.”

Down Under ligt aan recreatiegebied Laagraven.

Adres: Ravensewetering 1, Nieuwegein.

Info: http://www.downunderrecreatie.nl