Nieuws/Binnenland
1082366
Binnenland

Valt al uw spaargeld wel onder het depositogarantiestelsel?

Als een Nederlandse bank failliet gaat, krijgt een rekeninghouder zijn tegoed tot 100.000 euro sowieso terug. Dit is geregeld in het depositogarantiestelsel. Ook als u lagere tegoeden hebt uitstaan per bank, dient u op te letten bij structuurwijzigingen bij uw bank of oprichting van nieuwe spaarbanken.

Begin juli werden alle spaarrekeningen van de WestlandUtrecht Bank omgezet naar Nationale-Nederlanden (beide banken zijn onderdeel van ING). Hiermee start Nationale-Nederlanden met het aanbieden van spaarproducten. Een klein voordeel hiervan is de hogere spaarrente: 1,95 procent bij Nationale-Nederlanden Bank in plaats van 1,90 procent bij Westland Utrecht Bank.

 

Klant bij beide banken?

Consumenten die bij beide banken klant zijn, dienen goed op te letten. Voorheen vielen ze onder een andere bankvergunning en werd bij beide tot 100.000 euro gegarandeerd. Stel dat iemand 45.000 euro op een bankspaarrekening bij Nationale-Nederlanden en 70.000 euro op een spaarrekening bij WestlandUtrecht had staan, dan liep hij vóór 1 juli geen gevaar bij een faillissement van een of beide banken.

Na 1 juli wel, omdat het totale spaartegoed bij Nationale-Nederlanden boven 100.000 euro uitkomt. In deze situatie kunt u dus beter een deel van uw geld bij een andere bank onderbrengen.

 

ZwitserLevenBank

In juli is nog een nieuwe spaarbank geïntroduceerd onder de naam ZwitserLevenBank. ZwitserLeven, dat onder meer pensioenproducten aanbiedt is onderdeel van bankverzekeraar SNS Reaal. Spaartegoeden bij ZwiterLevenBank vallen met dezelfde bankvergunning onder het depositogarantiestelsel als die bij SNS Bank. Hebt u dus 80.000 euro aan spaartegoeden bij SNS Bank, dan is het niet raadzaam om nog eens 40.000 euro bij ZwitserLevenBank onder te brengen. ASN Bank en RegioBank, beide ook onderdeel van SNS Reaal, hebben wel een eigen bankvergunning.  

Wilt u weten of uw bank met een eigen vergunning wordt meegeteld in het depositogarantiestelsel? Lees het artikel Depositogarantiestelsel: meerdere banken onder één vergunning.