Nieuws/Binnenland
1082390
Binnenland

Julian Assange spreekt duizenden hackers toe

Julian Assange spreekt woensdag duizenden hackers toe die in Alkmaar bijeen zijn tijdens de grootste hackersconferentie van Europa. De oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft via een livestreamverbinding contact met zijn 'bondgenoten', zegt een woordvoerder van de vierjaarlijkse conferentie OHM2013.

De toespraak van Assange, die zich al geruime tijd schuilhoudt in de ambassade van Ecuador in Londen, geldt als een van de hoogtepunten van het programma, bestaande uit ruim 300 lezingen en workshops. In een recreatiegebied naast Alkmaar wisselen 3000 hackers van woensdag tot en met zondag vooral veel kennis en vaardigheden uit. De zegsvrouw benadrukt dat de hackers streven naar een betere wereld en onder meer willen aantonen waar beveiligingsproblemen zitten.

,,Ze zoeken alle mogelijkheden om met technologische systemen dingen te doen waarvoor ze eigenlijk niet zijn bedoeld", legt ze uit. ,,Tijdens voorgaande evenementen kwamen onder meer de veiligheid van digitale paspoorten en het afluistergevaar van mobiele gesprekken aan bod, lang voordat deze onderwerpen opdoken in publieke debatten.''

Op het evenement zijn naast bedrijven en universiteiten ook overheden vertegenwoordigd. Een daarvan is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De aanwezigheid van het NFI heeft volgens een woordvoerder twee doelen. ,,We zijn er ten eerste om aanwezigen inzicht te geven over de digitale onderzoeken die wij uitvoeren aan onder meer computers en mobiele telefoons. Daarnaast hopen we natuurlijk zelf ook iets van andere technici te kunnen opsteken.”

Julian Assange was in 2009 als spreker en deelnemer bij de vorige editie van de Europese hackersbijeenkomst aanwezig. Volgens de zegsvrouw ontstond toen WikiLeaks. Ze kan niet voorspellen of OHM2013 een nieuwe Julian Assange voortbrengt. ,,Maar zo’n enorme verzameling kritische denkers op één terrein moet de komende dagen wel leiden tot veel verrassende dingen met betrekking tot technologie in ons dagelijks leven.”