Nieuws/Binnenland
1082392
Binnenland

Slechtvalk doet het goed

Het gaat goed met de slechtvalk. In de jaren '70 telde Nederland enkele broedparen op de Veluwe, tegenwoordig komt de snelste vogelsoort ter wereld in vrijwel alle provincies voor. Dit blijkt uit tellingen.

Honderden vrijwilligers zijn sinds vorig jaar bezig vogels te tellen. Het karwei duurt tot 2015 en moet resulteren in een nieuwe Atlas van Nederlandse Vogels, meldt organisator Sovon Vogelonderzoek Nederland dinsdag.

Volgens Sovon profiteert de slechtvalk van het werk van vrijwilligers die nestkasten plaatsten op hoge gebouwen als televisietorens. De vogel bewoont van origine klifkusten.

Een ander succesverhaal is dat van de putter, een kleurrijke vogel die op steeds meer locaties wordt waargenomen. Kwam de putter aanvankelijk vooral voor in laagland langs rivieren, nu heeft de vogel zijn leefgebied uitgebreid naar oost en zuid.

Met de nachtegaal gaat het minder goed. Het zangtalent is uit vrijwel alle delen van het land verdwenen. Alleen in de duinen van Noord-Holland hebben vrijwilligers nog flinke aantallen geteld.