Nieuws/Binnenland
10824
Binnenland

Reclassering waakt voor extra leedvermaak om schoffelende sterren

Bij taakstraf is iedereen gelijk

Gerard Joling hield een vlog bij van de taakstraf die hij in Aalsmeer bij de kassen moest ondergaan.

Gerard Joling hield een vlog bij van de taakstraf die hij in Aalsmeer bij de kassen moest ondergaan.

AMSTERDAM - Dave Roelvink heeft een werkstraf van 150 uur aan zijn broek, maar straatvegend in hartje Amsterdam zullen we hem waarschijnlijk niet aantreffen. BN’ers moeten net als iedere veroordeelde gewoon hun straf ondergaan, maar er wordt zeker rekening gehouden met hun bekendheid.

Gerard Joling hield een vlog bij van de taakstraf die hij in Aalsmeer bij de kassen moest ondergaan.

Gerard Joling hield een vlog bij van de taakstraf die hij in Aalsmeer bij de kassen moest ondergaan.

Gerard Joling volbracht afgelopen oktober een taakstraf van 30 uur voor het aanrijden van een 91-jarige vrouw die met haar rollator op een zebrapad overstak. Vier dagen lang meldde hij zich om halfnegen bij de Historische Tuin in Aalsmeer. In het videodagboek dat hij over zijn werkstraf op internet zette, zien we hem de kalk van het glas van de kassen boenen en planten verpotten.

In de redelijk besloten setting eet hij tijdens de lunchpauze zijn zelfgesmeerde bammetjes – die hij de eerste dag overigens vergat – met het personeel.

Had het tafereel plaatsgevonden in een openbaar park, dan zou het er waarschijnlijk heel anders aan toe zijn gegaan. Bedenk er omwonenden en voorbijgangers bij die allemaal selfies willen maken met de populaire hogenootzanger, een cameraploeg van RTL Boulevard die hem schoffelend vastlegt, of paparazzi die vanuit de bosjes kiekjes schieten.

„Zoiets is niet wenselijk”, zegt Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland. „Iemand moet gewoon zijn straf kunnen uitvoeren.”

Toch benadrukt Van Gennip dat, hoewel het om ’een bijzondere groep taakstraffers’ gaat, de reclassering ervoor waakt ze nog bijzonderder te maken dan ze al zijn. „Net zoals er in de gevangenis geen afdeling voor Bekende Nederlanders is, hebben we dat bij de reclassering ook niet.”

„Niemand is uit op onnodig leedtoevoeging”, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz. Hij staat Gijs S. – bekend als dj Johnny500 – juridisch bij. S. kreeg gisteren 70 uur werkstraf opgelegd door de rechtbank Haarlem. Hij gaat in hoger beroep. Moszkowicz noemt het schoffelen in de openbaarheid ’schadelijk’ voor de reputatie van een BN’er. „Daarom wordt er door de reclassering meestal wel een mouw aangepast.”

Sjef van Gennip: „Het gaat ons niet om hun reputatie, maar om dat een persoon niet gehinderd wordt in zijn werkzaamheden.”

BN’ers doorlopen daarom bij hun werkstraf precies dezelfde procedure als ’normale’ veroordeelden. Nadat een straf onherroepelijk is geworden – indien de partijen niet in hoger beroep gaan is dat 14 dagen na het vonnis – start het reclasseringstraject. Er vindt een intake plaats en er wordt bekeken of er fysieke beperkingen zijn. „Binnen een paar maanden moet de veroordeelde bij een geschikte werkplek terecht zijn gekomen”, zegt Van Gennip.

Werkstraffers moeten bijvoorbeeld schoonmaken in het ziekenhuis, afwassen in het verzorgingstehuis, parkeergarages vegen, graffitimuren schoonspuiten, of treinstellen poetsen.

Voordat een Bekende Nederlander wordt gekoppeld aan een project bereidt de reclassering het bedrijf er wel op voor. Van Gennip: „We wijzen ze erop dat er extra media-aandacht kan komen. We vragen dan of ze dat wel willen. Indien een bedrijf instemt, geven we het advies om een BN’er gewoon te behandelen als elke andere werkstraffer.”

Emile Ratelband kreeg afgelopen juli in hoger beroep een taakstraf opgelegd van 25 uur voor mishandeling van zijn voormalig echtgenote. Tot uitvoering kwam het nog niet. Ratelband ging in cassatie bij de Hoge Raad. Hoewel de positiviteitsgoeroe de uitkomst met vertrouwen tegemoetziet, gaat hij, mocht het toch tot een veroordeling komen ’gewoon met zijn poten in de modder staan’, zegt hij.

Pottenkijkers en paparazzi vreest hij niet. „Als BN’er zal je toch altijd aan zoiets herinnerd blijven worden”, denkt Ratelband. „Kijk bijvoorbeeld naar Marco Bakker, Rick Brandsteder en de broers Saunders. Ondanks dat ze hun straffen hebben volbracht, worden ze nog steeds aangesproken op feiten uit het verleden.”