Nieuws/Binnenland
1082400
Binnenland

Grieken geflest door Nederlandse nepjurist

Duizenden Grieken zijn deze maand benaderd door een Nederlandse nep-advocaat die hen een flinke erfenis beloofde, mits zij een aanbetaling van 1100 euro deden.

De oplichters zijn vooral actief in Athene en Thessaloniki. Ze sturen hun potentiële slachtoffers een chique brief van een Nederlandse advocaat die hen een flinke erfenis in het vooruitzicht stelde, mits ze een aanbetaling doen op een Griekse bankrekening. Verschillende achterdochtige Grieken hebben zich de afgelopen weken gemeld bij de Nederlandse ambassade in Athene.

De brieven bleken te zijn verstuurd uit naam van gepensioneerde Nederlandse bedrijfsjuristen. Zonder het zelf te weten bleken die opeens weer over een advocatenkantoor en een eigen website te beschikken.

Vooral Nigeriaanse bendes hebben zich gespecialiseerd in deze vorm van oplichting. Hun methodes worden steeds geraffineerder én internationaler. Oplichters sturen tegenwoordig ook mooie brieven op sjiek papier en het Steenkolenengels maakt plaats voor volzinnen. Dergelijke brieven duiken met enige regelmaat ook op in Nederland, meldt Metro.

Een van de juristen heeft inmiddels in Nederland aangifte gedaan van identiteitsfraude.