Nieuws/Binnenland
1082401
Binnenland

Amsterdam controleert strenger op fietstaxi's

Amsterdam gaat vanaf donderdag strenger controleren op illegale fietstaxi's. Chauffeurs die zonder vergunning rondfietsen, raken direct hun fietstaxi kwijt.

Eerst kregen illegale fietstaxichauffeurs nog een waarschuwing als ze bij een controle werden betrapt. Pas als ze bij een tweede controle opnieuw tegen de lamp liepen, moesten ze hun voertuig inleveren. In de praktijk bleek dit lastig om de wildgroei aan fietstaxi's aan te pakken, liet een woordvoerster van de gemeente Amsterdam dinsdag weten. Ondanks strengere regelgeving eerder dit jaar, zijn er nog geen illegale fietstaxi's in beslag genomen.

Sinds 1 april mogen alleen fietstaxi's met een vergunning rondrijden in de hoofdstad. Voorheen reden er ongeveer 200 fietstaxi's in de stad. Na het ingaan van de nieuwe regels hebben 110 fietstaxi's een vergunning gekregen.

De gemeente schat dat er nu nog zo'n 30 à 40 illegale fietstaxi's in de stad rijden. Tijdens een telling twee weken geleden bleek dat die vooral actief zijn in de nachtelijke uren rond de Wallen en het Rembrandtplein.

Met de nieuwe regels wil Amsterdam de kwaliteit van de fietstaxi's verbeteren. De onstuimige groei van het aantal fietstaxi's de laatste jaren leidde tot steeds meer overlast op de openbare weg. Ook was de dienstverlening onder de maat en was er geen goede klachtenprocedure voor klanten.