Nieuws/Binnenland
1082402
Binnenland

Draaideurcrimineel doet niets liever dan vechten

Amsterdamse draaideurcriminelen doen niets liever dan vechten. Van de hardleerse jongeren uit de 'Top 600' van beruchte criminelen, doet de helft aan vechtsporten. 

Vooral kickboksen, thaiboksen en freefight zijn populair bij de veelal Marokkaanse en Antilliaanse draaideurcriminelen uit Amsterdam. Maar het is niet duidelijk wat dat betekent, schrijft het Noordhollands Dagblad.

Wel maken de jonge vechtsporters zich vaker schuldig aan vandalisme en diefstal. Ook zijn zij vaker betrokken bij vechtpartijen.

Kleinschalige behandeling

De Universiteit van Amsterdam (UvA) hoopt dat forensisch orthopedagogiek helpt om de jongeren in het gareel te krijgen. Een kleinschalige behandeling gericht op het gezin moet uitkomst bieden. Daarbij worden onder meer broers, zussen en ouders bij de therapie betrokken.

Groepstherapiën hebben geen enkele zin, zeggen de onderzoekers. De kinderen en jongeren waar het in de 'Top 600' gaat, accepteren geen gezag. Ze komen gemiddeld al voor hun dertiende in aanraking met politie en justitie. Rond het veertiende volgt het eerste geweldsdelict. Meestal spelen er psychiatrische stoornissen mee, gezinsproblemen en verslavingen.

De Amsterdamse 'Top 600' is gevuld met veelplegers van 17 tot 27 jaar die zijn opgepakt voor straatroven, overvallen en andere zware delicten.