Nieuws/Buitenland
1082410
Buitenland

Vrees voor meer schade olievlek Thailand

De Thai hebben hun opruimwerkzaamheden van de olievlek bij het toeristeneiland Koh Samed dinsdag versneld, melden Thaise media. De ruwe olie lekte zondag weg uit een pijpleiding vlak bij het populaire eiland en drijft langzaam af richting het vasteland en een koraalgebied. Veel toeristen verlaten het eiland, ook al zijn de meeste stranden gewoon open.

Volgens de exploitant van de pijpleiding PTT Global Chemical Pcl is ongeveer 50.000 liter olie in zee terechtgekomen, maar volgens milieuorganisaties gaat het om een veel grotere hoeveelheid gezien de dikte van de olie. Duizenden mensen, onder wie militairen en vrijwilligers, zijn ingezet om enkele getroffen stranden aan de westkust schoon te maken. De vlek wordt ook met chemicaliën bestreden. Schattingen over de duur van de schoonmaak lopen uiteen van 3 dagen tot zeker 2 weken.

Als de olie niet tijdig is opgeruimd, zal die een kwetsbare strook met koraal bereiken bij het eiland Koh Kudee. De olie kan daar grote en onherstelbare schade aanrichten, zo waarschuwen Thaise functionarissen. Ook kan de olie bij het vasteland van de provincie Rayong komen, waar veel visserijbedrijven zijn gevestigd.

Koh Samed en de kuststrook van Rayong zijn erg populair bij toeristen vanwege de maagdelijk witte stranden en de nabijheid van de hoofdstad Bangkok.