Nieuws/Binnenland
1082429
Binnenland

Sollicitatieavonden voor oudere werkzoekenden

De overheid wil speciale avonden gaan organiseren om oudere sollicitanten en werkgevers met elkaar in contact te brengen. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag tegen de NOS.

Volgens de minister zijn oudere werknemers kwetsbaar geworden. Onder ouderen is de werkloosheid weliswaar lager dan onder jongeren, maar als oudere werknemers eenmaal ontslagen zijn, is het voor hen moeilijker om weer een baan te vinden.

„Op de avonden moet een aantal werkgevers met vacatures kennismaken met een groep mensen met bepaalde capaciteiten”, lichtte de minister toe. Volgens Asscher hebben oudere sollicitanten minder dan 1 procent kans om door een open sollicitatie werk te vinden. Door de avonden zou die kans soms kunnen oplopen tot 30 procent.

Eerste stap

De ouderenbelangenorganisatie ANBO reageert positief op het voorstel. ANBO-directeur Liane den Haan: „Er moet daadwerkelijk geïnvesteerd worden om senioren langer aan het werk te houden en te krijgen. Dit initiatief is een eerste stap in de goede richting.”

Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro vrijgemaakt om Nederlanders aan een baan te helpen. In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen op straat komen te staan. De werkloosheid is inmiddels gestegen tot recordhoogte; meer dan 650.000 mensen hebben geen baan.