Nieuws/Buitenland
1082466
Buitenland

Tientallen Taliban gedood in Afghanistan

Meer dan 50 Talibanstrijders zijn het afgelopen etmaal gedood bij een grote operatie van Afghaanse veiligheidsdiensten in het oosten van Afghanistan. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie in Kabul dinsdag gemeld. Onder de strijders bevonden zich volgens de autoriteiten Pakistani, Arabieren, Oezbeken en Tsjetsjenen.

De grootschalige acties tegen de radicaalislamitische beweging werden uitgevoerd in de provincies Logar, Nangarhar en Paktia. De operatie werd volledig uitgevoerd door de Afghaanse troepen en Afghaanse luchtmacht zelf, zonder dat ze afhankelijk waren van de door de NAVO geleide ISAF-militairen.

De westerse coalitietroepen hebben de afgelopen jaren het Afghaanse leger en politiemacht getraind. De meeste operaties tegen opstandelingen werden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de ISAF.

Eerder had het ministerie gemeld dat er meer dan 80 opstandelingen waren gedood. Een woordvoerder van de Taliban heeft de verliezen weersproken.

De Afghaanse veiligheidsdiensten krijgen steeds meer de verantwoordelijkheid over de veiligheid van het land. De NAVO-troepen zijn zich geleidelijk aan het terugtrekken. Nederland sloot deze maand de politietrainingsmissie in het noordelijke Kunduz af en is bezig met de terugkeer.