Nieuws
1082488
Nieuws

Rijden met een caravan doe je zo

ANWB tipt vakantiegangers

Vakantiegangers rijden regelmatig de koppeling van hun auto kapot. Ze laten de motoren te weinig toeren maken, bijvoorbeeld als ze met het gewicht van een caravan in de verkeerde versnelling een berg op gaan. Koppelingsproblemen staan dan ook hoog op de lijst van klachten die de ANWB tot nu toe heeft gekregen.

„De moderne auto's laten lang niet altijd merken dat ze hard aan het werk zijn. Misschien hebben sommige mensen ook wel te veel vertrouwen in hun auto. Maar je kunt niet met auto en caravan met 120 kilometer per uur in de zesde versnelling de heuvel op. Je moet echt terugschakelen”, zegt de ANWB.

Zwarte Zaterdag

Problemen met de koppeling kunnen zich komende zaterdag voordoen. Dan is het Zwarte Zaterdag op de snelwegen in Frankrijk en Duitsland. Veel vakantiegangers gaan tegelijk naar huis. Onderweg moeten ze aanschuiven in tientallen kilometers lange files, constant optrekkend en weer afremmend. De ANWB wijst erop: „Je hoeft niet telkens 5 meter vooruit met je combinatie om dan weer stil te gaan staan. Je kunt ook een gat van ongeveer 100 meter laten vallen en dat dichtrijden.”

De ANWB werd vorige week, in zijn drukste week van het jaar, ongeveer 80.000 keer gebeld. Daarvan kwamen circa 32.000 oproepen uit het buitenland. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Alarmcentrale drukker

Wel had de alarmcentrale het iets drukker door de KPN-storing in Frankrijk. „Mensen konden hun problemen wel doorgeven aan de alarmcentrale, maar vervolgens kon ons steunpunt in Lyon ze moeilijk bereiken. Mensen waren bang dat we ze waren vergeten.”

De vakantiegangers zelf hadden vooral last van hun maag en darmen en van infecties. Die kwalen liepen ze voornamelijk op in warme landen als Turkije en Spanje. Grote verschillen met andere jaren zijn er niet, wel hebben iets meer mensen beenbreuken opgelopen. Andere vakantiegangers kregen open wonden. „Dat zijn dingen die gebeuren als je actief bent op de camping, in het zwembad of in de natuur”, concludeert de ANWB.