Nieuws/Buitenland
1082508
Buitenland

Hoge Raad buigt zich over fraude Berlusconi

De Hoge Raad van Italië begint dinsdag met de behandeling van het cassatieberoep van Silvio Berlusconi tegen zijn veroordeling tot 4 jaar cel wegens belastingfraude. In die zogeheten Mediaset-zaak gaat het om honderden miljoenen euro's aan zwart geld. Het gerechtshof in Milaan sprak in mei naast de gevangenisstraf tevens uit dat de ex-premier 5 jaar geen openbare functie meer mag bekleden.

Als de Hoge Raad die uitspraak bevestigt, is dat de eerste definitieve veroordeling van Berlusconi. De mediamagnaat heeft al 20 jaar tal van problemen met justitie, maar wist tot nu toe altijd aan een definitieve veroordeling te ontsnappen, bijvoorbeeld door verjaring of door de wet in zijn eigen voordeel te wijzigen.

De Hoge Raad komt mogelijk dinsdag al met een uitspraak. Een nieuwe veroordeling kan tot een politieke aardbeving leiden. Italië wordt momenteel geregeerd door een coalitie van Berlusconi's centrumrechtse PDL met de centrumlinkse PD van premier Letta. PDL-kopstukken hebben al gezegd dat zij uit de regering willen stappen als hun leider definitief wordt veroordeeld. Ook gaan er binnen de PD stemmen op dat Berlusconi na een definitieve veroordeling onhoudbaar wordt als partner.