Nieuws/Binnenland
1082520
Binnenland

Harde strijd bij KPN om verkoop E-Plus

Carlos Slim, vermaard om geniale ingrepen, staat bij KPN voor een klus. De miljardair zegde de samenwerking met KPN op. Hij kan met zijn 29,8% belang het finale bod op KPN doen en topman Eelco Blok tot vertrek dwingen. Die aankoop van rond €11 miljard – mét de miljardenschuld van KPN – vergroot zijn schuldpositie echter zo sterk, dat de kredietstatus van zijn telecombedrijf AMX (América Móvil) in gevaar komt. „De KPN-schuld is de molensteen voor Slim, verkoop van E-Plus is eerst nodig”, stelt een bankanalist.

Mexicaanse media sprongen gisteren bovenop het nieuws van het einde van de standstill tussen América Móvil en KPN. ‘Weg vrij voor volledige overname’ kopte Expansión. ‘Groen licht voor totale controle KPN’ echoode El Economista. Maar geen analist of journalist in Mexico-Stad weet met zekerheid wat het ware plan is van de Latijnse telecomreus.

Vrijwel iedereen houdt rekening met een blokkade van de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland. Hoe is een tweede. Volgens analist Tim Poulus van Telecompaper heeft Blok de Mexicanen geschoffeerd door de verkoop van de profijtelijke dochter, voor wie Slim vooral naar Nederland kwam, niet voor te leggen aan zijn grootaandeelhouder.

„Daarmee lijkt zijn lot bezegeld”, aldus Poulus.„Wij geven geen enkel extra commentaar”, zei de woordvoerster van América Móvil gisteren afgemeten. Tijdens de komende buitengewone aandeelshoudersvergadering kan AMX door tegen te stemmen de verkoop van E-Plus saboteren.

Die blokkade kan het bedrijf van Carlos Slim ook uitvoeren door in één keer KPN op te kopen en er een bestuur neer te zetten dat wel luistert. Tot nu toe stelde financieel topman Carlos Garcia Moreno dat de goede kredietbeoordeling van AMX hem meer waard is dan zich verder in de schulden te steken voor KPN.

Een derde optie is dat Carlos Slim toestaat dat KPN E-Plus verkoopt en dat de miljardair zich uiteindelijk terugtrekt uit het veel kleinere en minder attractieve KPN. Maar dat zou een unicum zijn. Slim kiest tot nu toe in de duizend bedrijven waarin hij heeft geïnvesteerd altijd voor een langetermijnstrategie. Vertrekken met verlies komt niet in zijn woordenboek voor.

Tenslotte is Telefónica niet zomaar een concurrent: het is Slims aartsrivaal met wie hij het meerdere malen aan de stok had in Latijns-Amerika en Spanje.Vrijdag kondigde América Móvil’s topman Daniel Hajj aan geen extra investeringen te doen. Hij wil zijn kredietstatus bij Standard & Poor’s niet in gevaar brengen.

Dat tactische voordeel voor KPN-bestuurder Eelco Blok kan snel verdwijnen, zegt Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters. „De schuldpositie van KPN is fors. Maar een bod van Slim grotendeels in de vorm van aandelen drukt de schuld niet en is goed denkbaar.” De Amerikaanse telecomreus AT&T zal Slim te hulp schieten met kapitaal, verwacht marktonderzoeker Kepler Chevreux.

Nederlandse aandeelhouders, voor wie KPN een volksaandeel is, zullen betaling in stukken overigens niet snel slikken, verwacht sectorspecialist Jeffrey Vonk.„Slim kan nu snel instappen en meer voor E-Plus vragen, maar dan weegt de KPN-schuld zwaar. Als hij de verkoop afwacht, zorgen de €5 miljard opbrengsten uit E-Plus in ieder geval voor verlaging van de KPN-schuld”, schetst hij het sentiment onder investeerders.

„Die schuldverlaging kan voor de kredietbeoordeling net het verschil maken.” KPN zegt geen idee te hebben wat América Móvil wil. Voor beleggers is dit gebrek aan communicatie tussen de partijen slecht, aldus analisten. „Niemand kan een optimale beslissing maken, en dat speelt vooral Slim in de kaart.”