Nieuws
1082589
Nieuws

Jeugd zuinig op vakantiebaan

Jongeren klampen zich dit jaar vast aan hun vakantiebaan. Er is minder werk en dus hebben werkgevers ruime keus. Wie wel een baantje weet te bemachtigen, is er extra zuinig op.

Dat merken ze bijvoorbeeld bij Van Dijk Educatie, volgens uitzendorganisaties de grootste aanbieder van vakantiewerk in ons land. Ook dit jaar sjouwen zo’n 2500 jongeren miljoenen boeken tijdens hun vakantie. „Anders waren de meeste vakantiekrachten na een weekje weer vertrokken, maar nu werken ze gemotiveerd door”, zegt Focco Annema van het boekenbedrijf. „De crisis is voor ons dus een klein voordeeltje.”

Riante positie

Volgens Annema weten jongeren dat ze bij vertrek niet zomaar een nieuw baantje krijgen. „Wij hebben evenveel werk, maar komen veel gemakkelijker aan vakantiekrachten”, wijst Annema op de riante positie van de werkgevers.

Ook in de land- en tuinbouw zeggen jongeren minder snel hun vakantiebaantje op. „Maar dat komt ook doordat ondernemers bij het aannemen beter letten op de motivatie om in de agrarische sector te werken”, zegt Paula Legen van brancheorganisatie LTO Nederland.

De jongeren mogen dan wel zuinig zijn op hun vakantiebaantje, ze moeten er tegelijkertijd op letten dat hun werkgever zich aan de regels houdt, stelt Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong.

Zeker omdat de Arbeidsinspectie dit jaar nauwelijks actief controleert op vakantiewerk. „En ook al vinden scholieren het eng, ze moeten toch klagen als ze worden onderbetaald.”

Bijna vier op de tien jongeren tot 18 jaar werkt in de schoolvakantie om wat bij te verdienen. Een kwetsbare groep, die zich niet altijd bewust is van de regels, zegt de vakbondsvoorzitter. „Ze weten vaak niet hoeveel loon ze moeten krijgen, met welke machines ze mogen werken en hoe lang de dagen zijn die ze kunnen maken.”