Nieuws/Binnenland

Nieuwe hittegolf?

Door Van onze weerman

De kans op een tweede hittegolf, direct al begin augustus, neemt toe. Na woensdag wordt het tropisch heet in Nederland gedurende meerdere dagen. Zondag kwam na zeven dagen een einde aan de eerste hittegolf in juli waarop we zeven jaar hebben moeten wachten.

Vanaf donderdag komen we terecht in bloedhete luchtmassa’s. Die bewegen zich richting West-Europa door toenemende hogedruk op het Europese vasteland en lagedruk op de Atlantische Oceaan. Tussen beide systemen ontwikkelt zich een zuidelijke stroming. Reeds op donderdag kan het kwik oplopen naar waarden tussen 27 en 31 graden bij veel zon. Vrijdag wordt het mogelijk de warmste dag tot nu toe dit jaar. De maxima voor die dag worden berekend op 30-35 graden. Ook zaterdag worden tropische temperaturen verwacht. Voor een nieuwe hittegolf zijn drie dagen met maxima van 30 graden noodzakelijk en nog eens twee met 25 graden of meer. Omdat er vanaf zondag weliswaar enige verkoeling optreedt maar het kwik gemiddeld op 25 graden blijft steken, is een nieuwe hittegolf niet ondenkbaar.

Voor het zover is, hebben we enkele dagen wat minder warm weer. Vandaag schijnt de zon vanuit zee steeds vaker. In het binnenland komen eerst nog wolken voor. Het is met 22-25 graden lekker zomerweer en er is weinig wind uit het westen. Morgen wisselen wolken en zon elkaar af en mogelijk valt er in het zuiden een bui. Het wordt wederom een lekkere dag met een graad of 23. Woensdag blijft het droog, is er zon en nadert het bloedhete weer dat ons vanaf donderdag opnieuw overspoelt.