Nieuws
1082902
Nieuws

Fraude met subsidie zonnepanelen eenvoudig

Het is kinderlijk eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen. Wie gebruik wil maken van zo'n subsidie, hoeft alleen maar een offerte op te sturen en het ministerie maakt de subsidie over.

 Dat meldt RTL Nieuws. Gemiddeld gaat het om zo'n 560 euro per geval. „Dat is wel erg gemakkelijk”, zegt Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit van de Vrije Universiteit. „De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook.” Volgens hem maakt de overheid het mensen wel erg gemakkelijk om misbruik te maken van allerlei voorzieningen. Hij maakt daarbij een vergelijking met de fraude met de zorgtoeslag door Bulgaren.

Volgens AgentschapNL, dat de subsidieregeling uitvoert, is het aanvragen van de subsidie juist expres zo laagdrempelig gemaakt „zodat de regeling tot zo min mogelijk uitvoeringslasten voor aanvragers en installateurs leidt.” AgentschapNL voert bij 3 procent van de aanvragen steekproeven uit en stuitte tot nu toe op „nul fraudegevallen”. Van den Heuvel vindt dat ongeloofwaardig.