Nieuws/Buitenland
1082905
Buitenland

Paus tot jongeren: getuig van geloof

Paus Franciscus heeft de deelnemers aan de Wereldjongerendagen zondag opgeroepen getuigen van het geloof te zijn en de barrières van egoïsme, onverdraagzaamheid en haat uit de weg te ruimen. „Het geloof is een vlam die steeds meer tot leven komt, naarmate je hem met anderen deelt”, zei hij in de mis waarmee het evenement in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro werd afgesloten.

De organisatoren en het Vaticaan schatten dat ongeveer 2,5 tot 3 miljoen mensen de mis bijwoonden, niet alleen jongeren, maar ook inwoners van Rio. Het was daarmee een van de grootste evenementen die Rio ooit heeft gekend. In de stad worden over 3 jaar de Olympische Spelen gehouden en de Wereldjongerendagen werden gezien als een goede 'oefening' voor dat evenement.

De mis en de wake die daaraan vanaf zaterdagavond voorafging, zouden oorspronkelijk op het Campus Fidei (veld van het geloof) worden gehouden in een buitenwijk van Rio, maar door de aanhoudende regen was dat terrein in een modderpoel veranderd. Daarom hadden de afsluitende plechtigheden plaats op het wereldberoemde strand van Copacabana, waar dinsdag de Wereldjongerendagen werden geopend.

In een rede tot de wakende jongeren, onder wie 300 Nederlanders en 200 Vlamingen, riep de paus Braziliaanse jongeren zaterdag op te blijven strijden tegen apathie en voor een betere samenleving. „Jullie zijn de bouwers van een betere wereld”, zei hij. De paus verwees daarmee naar de protestacties bij het toernooi om de Confederation Cup, toen miljoenen Brazilianen de straat opgingen om te demonstreren tegen de corruptie, het slechte onderwijs en de slechte gezondheidszorg.

De autoriteiten hadden rekening gehouden met nieuwe demonstraties tijdens het bezoek van Franciscus, maar die zijn grotendeels uitgebleven.

Franciscus maakte bekend dat de volgende Wereldjongerendagen in 2016 in de Zuid-Poolse stad Krakau worden gehouden. Het is de tweede keer dat het evenement in Polen is. In 1991 trokken de jongeren naar het Mariabedevaartsoord Czestochowa, ten noordwesten van Krakau.